Fettlever

Fettlever är en rätt så vanlig sjukdom som ofta drabbar överviktiga personer. Men även personer med diabetes, högt blodtryck eller de som äter mediciner som orsakar hormonella rubbningar kan också drabbas av fettlever.


Fettlever

Vad är fettlever?

När kroppen samlar på sig fett gör de inre organen detsamma. Fettlever är med andra ord en sjukdom som ofta orsakas av övervikt.

Men även överkonsumtion av alkohol är en anledning till att du kan få fettlever. Då försöker kroppen att skydda cellerna i levern genom att lagra fett i den.

En varningsklocka

Att få fettlever är en allvarlig varningsklocka på att du antingen måste gå ner i vikt eller minska ditt alkoholintag. Fettlever kan nämligen vara ett förstadium till den mer allvarliga leversjukdomen, skrumplever.

Symptomen är vaga

Det finns egentligen inga uttalade symptom för fettlever, utan de allra flesta som har fettlever har fått reda på det genom en vanlig kontroll.

Vissa personer kan däremot känna ett tryck under höger revbenskant som är en följd av att fetter förstorar levern.

Ofta upptäcks fettlever genom att ett vanligt blodprov visar förhöjda levervärden, när du i själva verket sökt vård för något annat. Har du förhöjda levervärden görs ytterligare kontroller där läkaren kan konstatera och diagnosticera fettlever.

Behandling – en sundare livsstil

Behandlingen mot fettlever är kort och gott: Lågkalorikost (med fleromättade fetter), motion (helst 30-60 minuter per dag) samt att du avstår helt från alkohol och tobak.