Forskare botar fettlever i möss

Vid fettlever som inte är orsakad av alkohol, lagras överflödigt fett i leverceller, ett tillstånd som kan leda till både skrumplever och levercancer. Ny forskning visar att rätt behandling kan återställa leverns funktion.


Fettlagring i levern orsakat av åldrande

En ny studie på fettlever i möss visar att det är gamla, uttröttade leverceller som lagrar fett istället för att utnyttja det som energi. Det är framförallt cellernas kraftverk, mitokondrierna, som producerar energi, som tar skada av åldrande. Detta tillstånd tror forskare nu är reversibelt, då de lyckats backa bandet vid leverskador i möss.

– När vi åldras ackumuleras cellskador och vi har visat att dessa äldre celler förvarar överflödigt fett orsakat av ineffektiva mitokondrier. Det som är spännande är att vi kan reversera skadan i möss genom att ta bort dessa gamla, uttröttade celler, vilket öppnar för möjligheter att hitta ett botemedel, säger Diana Jurk som lett forskningen, i ett pressmeddelande.

Med två metoder visar forskargruppen att de kan behandla möss som framkallat fettlever orsakat av fet kost eller åldrande. Den ena metoden innebär genetisk manipulering av möss så att gamla celler dödas och städas bort från levern. Den andra metoden använder läkemedel som specifikt tar död på gamla, uttröttade celler.

Båda metoderna var lika effektiva för att minska fettansamling i lever och återställa funktion.

– Detta är första gången vi har hittat en effektiv behandling för fettlever. Vår upptäckt visar att vi med hjälp av denna nya metod kan ta död på gamla celler och få en betydande inverkan på denna mycket vanliga, livshotande sjukdom, säger Diana Jurk och tillägger:

– Vår metod fungerar i labbmöss men vår förhoppning är att inom snar framtid kunna testa dessa metoder i människor och potentiellt ha en positiv påverkan på människors liv.