Levercancer

Levercancer är en svår cancersjukdom. Den är ovanlig och drabbar ofta de som redan har en leversjukdom. Däremot är det vanligt att cancer i kroppen sprider sig till levern.


levercancerVem drabbas av levercancer?

350 personer drabbas varje år av levercancer i Sverige. Det är vanligast hos äldre män som lider av fetma, skrumplever eller hepatit drabbas. Även anabola, mögelgifter och kemiska lösningar kan orsaka levercancer.

Däremot är det vanligt att många drabbas av levermetastaser. Alltså att cancer börjar någon annanstans i kroppen och sedan sprider sig till levern.

Symptom

Levercancer är svår att upptäcka tidigt eftersom sjukdomen ger ganska otydliga symptom. Du kan känna obehag i magen, tappa aptiten och känna illamående.

Levercancer uppstår ofta på grund av en sjukdom i levern. Beroende på vad du har för sjukdom så ger oftast denna sjukdom symptom.

Behandling

För att bli av med cancer i levern så krävs operation. Däremot är det ovanligt att det är möjligt med operation. I de fall som det däremot är möjligt så blir de flesta friska.

För att operation ska vara möjligt krävs det att cancern inte har spridit sig utanför levern, att inte en för stor del av levern har cancer i och på sig, att patientens allmäntillstånd är bra och att det inte finns någon sjukdom i levern.

Prognos

Ungefär 16 procent av alla som får levercancer lever efter fem år. Om metastaser når levern går cancern tyvärr inte att bota. Däremot kan behandling med cytostatika förlänga livet hos den sjuka.